4 KAEDAH KREATIF UNTUK MEMUPUK TABIAT MENYIMPAN

Mempunyai wang simpanan adalah perkara yang penting untuk kestabilan kewangan sendiri. Simpanan itu mampu untuk membantu anda menghadapi perkara yang tidak dijangka, dan memberi anda jaring keselematan untuk masa hadapan.

Akan tetapi, kebanyakan rakyat Malaysia tiada simpanan langsung! Mengikut laporan 2017 dari Institut Khazanah, Malaysia mempunyai kadar simpanan terendah di dunia.
Tabiat untuk menabung itu tidaklah susah dan boleh dilakukan secara kreatif. Berikut adalah empat cara kreatif untuk menambah wang simpanan anda.

1. KAEDAH PAKSA RELA

Paksa rela ini merujuk kepada proses simpanan di mana anda menggunakan akaun alternatif sebagai tabung simpanan. Caranya ialah anda cuma memasukkan sejumlah wang secara tetap ke dalam akaun tersebut.

Jika anda sudah ada lebih dari satu akaun bank, anda boleh memilih dari salah satu akaun yang kurang aktif sebagai akaun untuk simpanan paksa rela. Bagi yang hanya mempunyai satu akaun, anda boleh membuka satu akaun baharu untuk akaun simpanan paksa rela. Mudah, kan?
Cara alternatif adalah untuk membuka tiga akaun di bank yang berlainan. Kita hanya perlu pilih satu antara tiga bank ini untuk dijadikan sebagai akaun simpanan tetap.
Namun, kad ATM bagi bank itu perlu disimpan di tempat yang selamat supaya nafsu kita tidak menjumpainya. Jika anda tiada akaun simpanan, anda boleh mengunjungi cawangan bank dan membuka satu akaun khusus untuk simpanan tetap. Anda dicadangkan untuk mengkaji produk yang ditawarkan oleh pelbagai bank.
Perkara penting yang perlu diambil kira ialah kadar dividen yang tinggi yang boleh dijadikan sebagai tambahan nilai untuk simpanan tetap. Bak kata pepatah – “sikit-sikit lama-lama jadi bukit”.

2. KAEDAH SATU PER TIGA

Apabila gaji atau bayaran masuk ke dalam akaun kita, kita mesti sukar untuk mengatur aliran keluar masuk duit. Satu kaedah yang mudah ialah kaedah satu per tiga. Kaedah ini tidak membebankan anda kerana pecahan simpanan boleh dikatakan maksimum.

Andai kata anda memperoleh bayaran balik cukai, bonus, atau gaji daripada kerja sampingan. Jumlah yang diperoleh itu boleh diagihkan kepada tiga jumlah yang sama. Contohnya jika anda memperolehi RM900, alihkan RM300 ke akaun simpanan paksa rela, RM300 ke akaun simpanan kedua dan selebihnya untuk kegunaan diri sendiri.
Ini merupakan kaedah bijak dan tersusun kerana anda dapat melihat aliran masuk duit yang dengan lebih mudah, membina simpanan dan berbelanja dengan bijak.

3. SIMPAN MENGIKUT WARNA

Anda pasti pernah dengar tentang cara kreatif untuk menabung ini. Asingkan mata duit mengikut warnanya, dan pilih satu “warna” untuk simpan. Apabila anda dapat nota wang dengan warna tersebut, terus simpan dan jangan digunakan. Sebagai contoh, jika anda pilih biru, simpan semua RM1 yang anda ada dan jangan digunakan. Jika hijau, simpan nota wang RM5, merah, RM10, jingga, RM20. Teruskan tabiat ini untuk beberapa minggu atau bulan, dan lihat berapa banyak simpanan yang telah dicapai! Tips ini juga senang diikuti oleh si kecil untuk membina tabiat menabung.

4. PELAN PELABURAN

Sebahagian besar rakyat Malaysia tidak menjadikan pelaburan sebagai gaya hidup dan gagal untuk merancang kewangan dengan bijak. Ini menyebabkan ramai yang terperangkap dalam beban kewangan, lebih-lebih lagi apabila kos sara hidup terus meningkat. Simpanan sahaja tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup dan gaya hidup, anda disarankan untuk membuat pelaburan untuk mengembangkan nilai kewangan anda.

Kaedah simpanan ini melibatkan pelaburan duit ke pelaburan pasif. Mengapa pelaburan pasif? Pelaburan jenis ini mempunyai risiko yang rendah untuk mengalami kerugian. Salah satu kriteria penting dalam memilih pelan pelaburan ialah memilih jenis pelaburan yang akan memberikan pulangan yang sekurang-kurangnya sama dengan kadar inflasi semasa.
Pelan AIA A-EnrichGold-i adalah salah satu daripada pelan simpanan yang sedia ada oleh AIA. Pelan ini fleksible mengikut keperluan dan kemampuan anda, malah juga memberi perlindungan Takaful jika berlaku kematian atau kecacatan kekal.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai cara kreatif atau mudah untuk membuat simpanan. Anda boleh mengamalkan kesemua kaedah atau pilih satu kaedah yang bersesuaian dengan kemampuan anda. Kita tidak perlu bersusah payah untuk membuat simpanan, kerana ia adalah pelaburan untuk masa depan dan bersifat jangka masa panjang.
Walaupun terdapat modal minimum untuk kebanyakkan jenis pelaburan, tiada jumlah minimum untuk mula menyimpan. Apa yang penting, adalah untuk menabung secara konsisten untuk jangka masa panjang dan melaburkan semula pulangan yang diterima. Selepas 10 tahun, anda lihat sendiri bagaimana kuasa faedah kompaun mampu mengembangkan nilai simpanan anda. Jadilah penyimpan atau pelabur yang bijak dan rancang kewangan anda dengan teliti.