https://assets.hmetro.com.my/images/articles/10hm813_1533869218.jpg
Koridor hospital pun dah sesak (Harian Metro)

Tahukah anda 41.3% pesakit terpaksa menunggu 6 jam di wad kecemasan hospital awam? (Sumber – FB Public Health Malaysia)

Apa akan jadi sekiranya waktu itu anda sedang sakit tenat dan memerlukan rawatan segera? Ini adalah masalah yang sering berlaku di hospital awam pada hari ini
● Masa menunggu yang lama untuk mendapatkan rawatan (Why wait so long for doctors?)
● Sukar / tarikh yang lewat bagi mendapatkan giliran temujanji dengan doktor pakar
● Masalah bilik ward yang sentiasa penuh
● Bilik first class yang terhad
● Masalah giliran untuk mendapatkan ujian MRI/Ct Scan
● Tempoh temujanji dengan doktor pakar yang makan masa

Semua ini berlaku disebabkan jumlah pesakit terlalu ramai berbanding dengan bilangan doktor. Dilaporkan 8 juta pesakit yang perlu dirawat setiap tahun untuk 145 buah hospital awam yang terdapat di Malaysia.

Image: Department of Statistics Malaysia Official Portal

Apa akan jadi kalau anda terpaksa mengambil masa yang lama untuk dirawat oleh doktor?

●Anda mungkin akan menanggung sakit dalam tempoh yang lebih lama (bayangkan kepala rasa nak pecah, sebab sakit yang amat)

●Kelewatan pemeriksaan yang boleh membantutkan proses penyembuhan

●Penyakit yang anda hadapi mungkin akan menjadi lebih serius

●Anda akan kegelisahan dan tertekan sebab terpaksa menunggu lama (kerusi pulak kurang)

●Bilik rawatan mungkin sesak akan menimbulkan banyak masalah kepada anda

●Rawatan dah dimulakan, tetapi katil tidak cukup (Kerajaan Akui Kekurangan Katil Di Hospital)

Yang paling merisaukan ialah sebab lambat dirawat penyakit anda sudah terlalu parah dan sukar untuk diubati lagi atau juga mungkin terpaksa berhadapan dengan maut.

Kini anda boleh…

●Mendapat rawatan dalam masa yang singkat

●Mendapat pemeriksaan dan nasihat doktor pakar pada kadar segera

●Boleh dapat ward yang selesa tanpa masalah -aurat, toilet, ketenangan dan sebagainya.

Bilik berdua, RM150 per night di KPJ Perda

●Dapat kenal pasti punca penyakit lebih pantas

●Menerima rawatan yang bersesuaian dalam jangka masa yang singkat.

Dan yang lebih penting lagi, dengan mendapat rawatan yang lebih pantas anda boleh kurangkan risiko supaya penyakit tak menjadi lebih parah.

Memperkenalkan…
A-LIFE MEDIK FAMILI, MEDICAL CARD DARI AIA PUBLIC TAKAFUL

Dah ada ke belum?

A Life Medik Famili – Medical Card AIA Public Takaful merupakan servis kad perubatan yang membantu anda mendapatkan rawatan terpantas tanpa memerlukan anda mengeluarkan dana kecemasan atau simpanan anda, demi mendapatkan rawatan tersebut.

Dengan A-Life Medik Famili, medical card yang membolehkan anda…

Mendapat rawatan dan penjagaan yang lebih cepat.

Orang ramai menunggu giliran untuk membuat pendaftaran sebelum berjumpa doktor di Hospital Selayang. – NSTP/Zunnur Al Shafiq

90% lebih pantas berbading masa yang anda terpaksa tunggu di hospital awam. Tak perlu dah anda habiskan masa begitu sahaja menunggu di hospital.

Ini sangat-sangat membantu kalau anda sedang sakit tenat dan memerlukan perhatian dan rawatan segera.

Anda pun boleh tahu jenis penyakit anda lebih cepat dan ia boleh mengurangkan stress. Rawatan awal mampu mengelakkan penyakit anda menjadi lebih parah.

KPJ gears up for Industry 4.0

Peralatan rawatan yang lebih moden

Untuk setiap pemegang A-Life Medik Famili, medicalcard mereka akan dirawat dengan peralatan termoden dan terkini bagi memastikan kualiti rawatan yang terbaik.

Tak perlu keluarkan duit dari TH / ASB untuk rawatan pakar

Dana kecemasan atau simpanan anda selamat

Sebagai pemegang A-Life Medik Famili, medical card bayaran rawatan anda menggunakan dana tabaru ’AIA PUBLIC TAKAFUL.Jadi simpanan anda selamat dan tak digunakan.

7 sebab kenapa A life medic family, medical card sangat baik dan menjadi pilihan rakyat Malaysia…

  1. Syarikat punya kewangan yang kukuh

Tak perlu risau pasal bayaran perubatan dan pampasan. Semuanya mampu ditanggung oleh syarikat. Untuk rekod sehingga April 2019, bilangan pelanggan AIA Public Takaful adalah seramai 3.5 juta,

Sehingga kini sebanyak RM 3 Billion pampasan telah diberikan kepada pemilik atau penama kepada sesuatu polisi. Kejayaan ini membuktukan AIA Public Takaful mempunyai asas kewangan yang kukuh dan di iktiraf oleh Bank Negara.

Tuntutan yang dibuat oleh pelanggan AIA Public Takaful sepanjang tahun 2018

2. Kos yang rendah dan mampu milik

Maklumat package

Pelan ini merupakan pelan yang melibatkan individu, pasangan dan keluarga, bermula serendah RM23.90*. Kiranya all in untuk famili 6 sekeluarga.

Tidak semestinya, bila kita dah ada 2 anak, anak ketiga bila didaftarkan di bawah pakej ini, harga atau sumbangan akan meningkat. Tidak kecuali dalam kes-kes tertetu (akan diulas kemuian)

Contoh peserta yang berumur 23 tahun, tahap kesihatan yang baik.

2. Had Tahunan dan had Seumur Hidup Di mana anda tak perlu rungsing akan limit seumur hidup anda, bukan sejuta, bukan dua juta. Ia bergantung pada hayat hidup anda.

Had tahunan adalah pada RM150,000 setahun, dimana ia akan guarantee renewal setiap tahun walaupun tahun ke enam anda punya penyakit kritikal.

3. Tiada Ko-Takaful Tetapi ada Kos Deduktible Yang paling penting kita tak terasa terbeban tatkala musibah melanda, mana nak fikir deposit hospital dan dok menconggak berapa kos rawatan.

Contoh, bill rawatan RM25,000 dan ko-takaful adalah 10% , bermaksud kita kena sediakan RM2,500. Buatnya ada cash di tangan tiada masalah, kalau sebaliknya, BERMASALAH kot nanti.

Kos deduktible ini adalah RM300, selalunya ditolak dari deposit hospital. Uish, tak sama dengan Ko-Takaful, lantaklah bill RM50,000 kos deduktible ini tetap sama RM300!

Contoh, Mr. A masuk KPJ Perda, kos rawatan RM25,000 dan deposit untuk warded adalah RM300. Total bill yang AIA PublicTakaful bayar adalah sebanyan RM24,700 baki RM300 akan di tolak dari deposit kemasukan hospital tadi.

Ia hanya dicaj setiap kali warded, bukannya tatkala anda buat pay and claim (rawatan luar hospital).

3. Proses Claim yang super duper cepat Bayangkan, anda dirumah, tak perlu pergi opis AIA Public Takaful. Call ajer agent IdayuAia. Biar agent tu buat.

Biar dia berpanas, berhujan, bersesak dan beratur nak parking. Dah nak kerja agent sangat, biarkan. Biar dia fillup form bagai, kita just sign. Kita jimatkan masa, tenaga dan wang.

Tau-Tau lepas 5 hari bekerja (jika semua dokumen lengkap) wang claim masuk dalam akaun Rimau kita.

Claim anak kecik
Claim selepas warded

Ada kes hibah yang client meninggal dunia dan proses cash out hibah tersebut sangat cepat. Nilai lebih RM500,000++

Submit 27/9/19 approve 1/10/19 (4 hari sahaja)
AIA Public Takaful chief executive officer Elmie Aman Najas says the company is on the clear path to become one the top Takaful players in the country, thanks to the creation of the AIA Elite Academy. NSTP picture by SALHANI IBRAHIM.

4. Menarajui Teknologi Terkini Bukan hanya untuk para pelanggan AIA Public Takaful tetapi kepada semua AIA Life Planner / consultants/agents.

Ia merupakan satu aplikasi dan kelas kepada pemilik dan agents yang bertujuan memantapkan lagi kemampuan AIA Public Takaful.

My AIA App untuk pengguna Android dan IOS

Kewujudan MYAIA app yang membolehkan kita menyemak status polisi, sumbangan (bayaran), status claim, lokasi panel hospital dan banyak lagi membuktikan yang AIA Public Takaful amat serius dalam industri Takaful di Malaysia dan dunia .

Image result for aia vitality"
Rewards AIA Vitality

Pengenalan AIA Vitality yang mempunyai lebih kurang 90,000 ahli yang kini didedahkan dengan penjagaan dan cara hidup sihat. Di samping itu, rewards/hadiah untuk ditebus saban minggu jika mereka ini mencapai points yang telah ditetapkan oleh pihak AIA Public Takaful yang boleh diperoleh dengan cara bersenam atau mengamalkan gaya hidup sihat.

Platinum Hospital di Malaysia

5. Platinum Hospital dan Rawatan Terpantas Bukan kad kredit ajer ada platinum, Aia Public Takaful pun sama. Apa benda alah ni?

Ia merupakan satu keistimewaan yang ada pada medical card AIA Public Takaful, RM0 deposit bila nak warded atau bahasa mudah, just swipe kad medikal AIA Public Takaful sahaja.

Dalam Malaysia ada banyak hospital platinum, ia bertujuan memudahkan pelanggan AIA Public Takaful. So, kalau kena deduktible kos tu, kita just bayar RM300, takde dah tolak deposit bagai.

Sesuai sangat pada yang nak berjimat tetapi nak layanan VVIP!

Dan paling utama, rawatan dan tarikh appointment tersangat cepat dan nisbah doktor ke pesakit takdelah sampai beratus ratus, seperti yang dimaklumkan oleh Jabatan Statistic Malaysia 1:554

Bab rawatan pula, disebabkan tak perlu menunggu lama, kemudahan untuk membuat ujian MRI/CTScan, tersngatlah cepat. Kekadang pad hari yang sama. Kesan awal, dapat mengelakkan penyakit merebak, betul tak?

Image result for News Detail Revolusi Industri 4.0: Sistem Penyampaian Perkhidmatan Kesihatan Masa Depan - Dr. Norfaizal Abd Latiff"
Industri kesihatan ke arah 4.0

6. Bukan 36, Tetapi 39 Jenis Penyakit Kritikal yang di Cover. Ini tidak logik, ini merugikan AIA Public Takaful! Peduli apa kan, yang penting kita sebagai pelanggan beruntung, untung banyak.

Nampaknya, AIA Public Takaful memahami keadaan status kesihatan dunia, ia penyakit yang semakin banyak berlaku, sebab tu perlu di-cover.

Still, untuk cover semua penyakit ini, polisi haruslah tidak lapsed, cukup maturity periodnya dan paling penting tidak menipu tatkala mendaftar untuk pakej A-Life Medik Family ini.

Keratan dari The Star

7. Ejen sentiasa dipantau dan menghadiri kursus ujian secara berkala – Penggunaan Balanced Score Card (BSC)

Ini bagi memastikan life planners/ agents cekap dan dapat memberikan khidmat terbaik untuk pelanggan AIA PUBLIC TAKAFUL.

Kami harus menghadiri kelas online dan offline, disamping amik exam secara berkala. Ia bertujuan untuk menghalang dari agents bercerita perkara yang tak logik, contohnya, medical card AIA Public Takaful ini kekal bayaran sumbangan (bulanan) seumur hidup!

Atau, ada darah tinggi, kami boleh declare sihat, no harm dan boleh ambil medical card. Dalam konsep ini juga sebarng aduan yang di buat ke atas agent akan di siasat bagi menjaga nama Aia Public Takaful.

Kalau tak caya, tanya agents, disebabkan depa ini asyik pi kursus, semua benda depa tau 🙂

Booth di Kepala Batas

Siapa saya?

Nama saya Idayu. Saya merupakangent AIA Public Takaful, A-Life Medik Famili (medical card) yang sah dilantik oleh syarikat setelah melalui pelbagai siri kursus dan lulus ujian.

Kenapa patut menghubungi saya untuk mendapatkan A-Life Medik Famili,medical card???

Takkan paksa anda

Anda jumpa saya dan tak semestinya terus beli. Saya akan sharing segala maklumat yang diperlukan dan keputusannya anda buatlah sendiri. Saya takkan paksa anda.

Bahasa mudah paham

Saya takkan gunakan bahasa yang anda tak faham. Saya bukan nak anda beli, tapisaya nak anda betul-betul faham sebelum anda membuat keputusan.

Saya sendiri pun pelanggan

Pengalaman sebagai mangsa terkena dengan ejen-ejen sebelum ini memberikan saya pengajaran berharga.Saya tahu apa yang anda tak suka dan saya tak akan lakukannya kepada anda.

Kalau berminat apa yang perlu dibuat?

Call atau WhatsApp

http://60164442334.wasap.my/

Fb Page :https://m.facebook.com/idayuaia/

Instagram: https://www.instagram.com/idayuaia

Website: www.idayulifeplanner.com

Atau boleh email pada saya di idayuaia@gmail.com

Atau fill up BORANG ini