Kita simpan belai duit kita, akhirnya kita nak cantas beguti sahaja?

Bagi sesetengah orang kita terlalu yakin akan kemampuan diri kita, kita rasa kita mampu menjaga keluarga kita dengan baik. Kita kerja siang malam hanya untuk mencari nafkah, demi sesuap nasi untuk anak-anak dan pasangan di rumah.

Kita akan bekerja selagi hayat di kandung badan, insyallah.

Kita adalah ketua keluarga, kita sediakan semua makan, pakai anak-anak dan pasangan. Paling seronok pabila kita melihat memakai pakaian baru atau apa jua barangan atas usaha kita. Berbaloi bukan?

Masih kita ingat, saat kali pertama kita menyediakan keperluan anak-anak kita?
Terpijak pisang, dan cedera kepala, menyebabkan terkejut yang amat, membawa kepada pelbagai penyakit.

Bukan kita minta, jika di duga, nauzubillah kita dilanggar pemandu mabuk, cedera kaki tangan, atau saat kita sedang memanjat tangga, membaiki   aircond atau baik puluh, jatuh dan cedera.

Kemalangan, ia malang tidak berbau

Sudahnya kita gagal bekerja? Sapa nak bagi depa makan?

Takkan nak harap bantuan rakan taulan, sedara mara sewaktu sakit?

Nak bergantung pada in laws? Nak buat crowd funding?

Sanggup kita meminta sedangkan mereka juga ada tanggungan?

Ya, kalau itu jalan terbaik, maybe ok. Tapi akan ada segelintir manusia yang akan menyiasat.

Ish, dia ada kereta besar, installment boleh bayar.

Eh, sportrim baru tu. Mak ai, pakai ipong or Samsung terlipat-lipat.

Eh, ada tanah sendiri, rumah tak berhutang.

Kereta kan ada, jual jer lah.

Ya, secara tak sengaja mereka akan selidik dan akhir sekali akan muncul idea bernas:

  1. Eh jual lah rumah tu.
  2. Tak, jual kereta
  3. Hp tu gadai, potong astro dan sebagainya.

Kalau agent pulak akan kata, awat tak buat income protection? Atau netizen kata, awat tak amik PERKESO or SOCSO, amik MYSalam atau amik dengan AIA Public Takaful!

Masa lalu, kini dan masa depan adalah sesuatu yang tidak pasti dan tidak boleh berulang

Bukan kita tak nak amik, sebab kita tidak nampak keperluannya. Kita tangguhkan pada masa yang tak pasti.

Maka, kenapa kita perlu MENG-ADAKAN PERLINDUNGAN GAJI atau PENDAPATAN?

Pelan yang serendah RM1.60/day*
  1.  Perlindungan Gaji Membantu Kualiti Hidup (Lifestyle)

Tiada lebih membahagiakan apabila kita mampu hidup dengan tidak menyusahkan orang lain atau membebankan mereka yang kita sayang. Nak tak nak, jika kita dah berusaha dengan menyediakan dana kecemasan untuk diri dan mereka yang kita sayang.

Perlindungan gaji ini merupakan satu usaha dan selepas itu kita berdoa dan tawakal.

Perlindungan gaji ini umpama satu jaminan sementara kita gagal bekerja asbab sakit atau kemalangan. Maka kita akan kurang menyusahkan pihak lain dengan memohon bantuan dana atau pertolongan yang lain. Kita dah berusaha kan?

Bayangkan saat kita sakit, terlantar tak boleh bekerja. AIA Public Takaful menghulurkan  minima RM50,000 pada saat itu.

Jika ditakdirkan meninggal asbab kemalangan wang tadi dijadikan hibah (hadiah) pada waris kita, bagi meneruskan kelangsungan hidup. Indah bukan.

Anak adalah anugerah terindah

2. A-Life Kasih Membantu Memberi Ketenangan kepada Kita dan Keluarga

Amat sukar untuk menjaga keluarga, dengan beberapa orang anak atau mungkin isteri, kita harus bekerja keras. Tujuan utama adalah untuk memberikan mereka yang kita sayang, kehidupan yang selesa.

Kesan sakit pada kewangan kita memang tak boleh dinafikan. : Sumber

Jika kita gagal bekerja berikutan masalah kesihatan, impaknya terpalit pada keluarga kita, kewangan keluarga.

Insyallah dengan adanya, A Life Kasih, minima RM50,000 ke RM100,000 sekurangnya boleh memberi bantuan kewangan di saat anda di timpa musibah.

Sekurang-kurangnya kita tak perlu gusar dan boleh menenangkan diri serta fokus pada penyembuhan diri. Ahli keluarga juga boleh bertenang dengan adanya A-Life Kasih.

Persekolahan anak boleh diteruskan dan gaya hidup atau kelangsungan hidup tiada sebarang masalah.

3. A-Life Kasih membolehkan  kita meneruskan bayaran bulanan sewa beli

Mana mungkin kita membeli semua barangan secara tunai. Melainkan kita dasar kaya 18 keturunan.

Duit kereta, sewa rumah atau kedai harus dibayar. Walaupun orang kata ada insurance untuk loan, tapi ia cover untuk loan yang berbaki, bukan tunggakan dan hanya diperaku jika kita meninggal dunia.

12% adalah dri kalangan mereka yang kehilangan pekerjaan : Sumber

Buatnya, kita sakit, kritikal atau lumpuh secara total asbab kemalangan atau masalah kesihatan: bayaran bulanan harus diteruskan seperti biasa.

Buatnya umur kita 40an, kita diduga dengan Kanser, hilang pekerjaan. Sanggupkah kita meminta pasangan kita bekerja sedangkan umurnya menjangkau 40an? Syarikat mana nak terima sedangkan ramai lagi graduan yang menggangur.

Janganlah kita pula yang menambahkan angka ini : Sumber

Senang cakap, mula online business, dropship dan sebagainya. Jika kita bermula dari awal, tiada masalah. Ini baru nak mula. Sempatkah dalam sebulan anada menyelesaikan komitmen bulanan? Jika ya, Alhamdulillah. Jika sebaliknya, bersedialah menerima panggilan bank dan pengutip hutang.

Sekurangnya dengan adanya ALife Kasih kita boleh mengurangkan level kebimbangan itu.

Jika kita berkahwin birlah till jannah

4. A-Life Kasih juga menyediakan Perlindungan Bersama Pasangan

Selalunya, bila munculnya plan perlindungan gaji, kita hanya pikirkan ketua keluarga atau pencari rezeki. Mereka ini harus dilindungi.

Bagaimana pula dengan pasangan, jika mereka ini sakit kritikal yang mengakibatkan hilang kekal menyeluruh, mampukah pencari rezeki atau ketua keluarga menguruskannya?

Dengan adanya A-life kasih, pasangan anda juga memperoleh manfaat yang sama. Malang tidak berbau bukan? Kita jangan penting diri kerana suami isteri bersama-sama menjaga keluarga.

Kita fokus untuk sihat bab duit biar AIA Public Takaful uruskan*

5. A Life Kasih Membolehkan kita Fokus Pada Penyembuhan

Jika kita tiada perlindungan, kita akan fikirkan segala perbelanjaan nak kena urus. Mana nan bayar bil telco, Astrok, hutang itu ini, installment kenderaan dan sebainya termasuk duit belanja.

Dalam dok asakit kita kena piker usaha nak dapatkan pitih nak sara keluarga.

Insyallah dengan adanya A-Life Kasih anda boleh bernafas sedikit dan focus pada penyembuhan. Jika kita kurang rungsing dan emosi stabil, insyallah segalanya akan baik.

Bila anda segera sembuh, maka anda boleh bekerja semula.

6. Perkara Kehilangan Gaji Mungkin Boleh terjadi Pada Anda.

Impian semua orang untuk hidup dengan ujian yang minima dan bahagia till jannah. Malangnya tak semua akan memperoleh kehidupan begitu.

Kita akan diduga dan disebalik dugaan itu, kita akan memperoleh kematangan atau rahmat dari tuhan. Soalnya, adakah kita bersedia baik deri segi amalan akhirat dan duniawi?

Kemalangan adalah 3.7%: Sumber

Tak kiralah anda mengamalkan cara hidup sihat, diet bagai, berhati-hati senatiasa, malang tidak berbau! Tahun 2018 3.7% rakyat Malaysia menemui kematian disebabkan kemalangan (infografik Bernama), dan pelbagai jenis penyakit.

Adakah kita benar-benar bersedia jika diduga dengan pelbagai jenis risiko di luar sana?  Memang bunyinya agak risiko untuk menambah komitmen anda, tapi komitmen ini bakal membantu anada di masa hadapan terutama di saat anda kehilangan punca pendapatan .

#IdayuAia #IdayuAhmad 016 444 2334 www.wasap.my/60164442334/AIA

Boleh klik link ini https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc