Tempek kat dahi, rebus dan minum, tak tentu akan hilang #covid19. Be it medical card individu or kelompok. Sharing covarege or even 1 million per year. Semuanya tak bernilai once kena #Covid19, Nauzubillah!

Same goes to #AIAPublicTakaful, walaupun kita ada limit tahunan tinggi, tapi still takde fasiliti swasta yang terima buat masa ini hanya hospital yang dikawal selia oleh kerajaan.

Senarai hospital bagi pesakit #covid19 : Sumber

Buat masa sekarang pemilik medical card AIA public takaful, walaupun ada limit yang tinggi, tapi tak boleh digunakan pada hospital swasta, atas asbab masih tiada vaksin yang tepat untuk rawatan ini.

AIA Public Takaful menyediakan pampasan RM200/day bila dimasukkan ke hospital

Walaupun impaknya nampak remeh, tak boleh lepak dalam ward yang selesa, tapi bersyukurlah, walaupun kena kuarantin, kita beroleh pampasan kemasukan hospital, umpama merawat hati kita yang sedang duka.

Extra coverage kepada pencarum AIA Public Takaful

Tapi kita tidak inginkan ini, Nauzubillah. Tapi syarikat cuba memberikan yang terbaik untuk pencarumnya.

Jika ianya berlaku, syarikat juga akan membantu. Tapi saya harap dana ini tidak dikeluarkan.

Maka, sebagai rakyat Malaysia, apa yang kita perlu lakukan. Saya dah lakukan sesuatu – #stayAtHome, saya patuhi #MCO oleh #Pm

Selain itu saya cuba sehabis baik follow apa yang #MOH sampaikan. Antaranya #SocialDistancing. Susah mulanya, tapi lama lama rasa ok..kekadang sampai paranoid!

1 meter tu, alhamdulillah, takdelah bersesak lepas ni : Sumber
Sampai terbawa bawa ke rumah: Sumber

Kalau lepas ni, kalau reda, still kena hati-hati. Memang kena bekerja, itu punca rezeki, tapi kita awasi social distancing ini. Bukan kita tak percaya pada teman sekerja, tapi kita dan teman bertemu dan bersentuhan dengan pelbagai benda, perkara atau orang. Kita tak tau yang mana carrier. Sementara sahaja, sehingga semuanya selesai, insyallah!

At least, kebersihan senantiasa terjamin, untung untung boleh jaga wudhuk! Sumber

Justeru apa kita nak buat masa sekarang? Banyak sebenarnya. Ada yang mengaji, qada solat, membaca, buat pembersihan rumah skala besar besaran, mencuba resepi baru dan sebagainya.

Jadilah, part time guru mengaji, penuh anak murid.

Bagi saya, Allah izinkan kita bertenang, suruh kita flashback dan move forward ke hadapan. Bagi saya kematian ini melibatkan orang yang baik baik, orang yang jaga amalan dan kita mendoakan mereka, walaupun kita tidak mengenali mereka. Allah….

Moga Allah izinkan #Covid19 berakhir sebelum ramadhan : Sumber

Tahniah pada semua frontliners yang berusaha sehabis baik demi #covid19. Terima kasih dan kami akan mendoakan keselamatan dan kesejahteraan kalian.

Photo: Comic artist @ainlavendra/Instagram: sumber

#IdayuAia #IdayuAhmad

www.wasap.my/60164442334/AIA

Atau nak maklumat berkenaan produk aia, klik https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc