Simpanan – bunyi mudah, buat pun senang yang SUSAH ISTIQAMAH. bila jadi RMO, PKP banyak antara kita mengeluh, duit tak de, simpanan tiada.

Nak simpan duit syiling pun kadang kadang tak lepas

Susah nak menyimpan, tak disiplin, duit belanja tak cukup dan sebagainya. Jangan risau, saya pun saya. Saya ulang saya pun sama.

Well, itu dahulu. Saya juga terigin nak menyimpan puluh ribu, buat saving untuk masa depan anak anak dan sebagainya. Rupanya sukar. Saya dah kerja selama 13 tahun, nak terkejut tergempaq masa tu jenuh, walaupun RM1,000. Ye lah masa tu zaman jahiliah, kerja nak seronok jer, nak membeli jer.

Saya mulakan dengan nilai sebanyak ini dahulu

Akhirnya, bila umur semakin menginjak, dan saya tengok akaun, kesedaran tu ada, Allah izinkan. Saya mulakan dengan potongan gaji ke Tabung Haji. Saya mulakan dengan potongan gaji untuk zakat.

Ada hasil, tapi lambat, sedangkan umur semakin meningkat. Saya harus cepat. Anak anak makin membesar. Saya tak nak mereka atau saya berhutang untuk pendidikan.

Anak anak adalah anugerah Allah

Saya kena cari shorcut, janji halal dan patuh syariah. Masa tu geng goyang kaki cari saya, begitu juga dengan geng meeting lewat malam dan pelbagai skim skam yang lain.

Ramai Terjebak, tapi kita tak pernah serik

Akhirnya, saya terbekenalan dengan ALHijrah Advisory. Turning point untuk kerjaya saya. Saya belajar mengenai perancangan kewangan.

Kad paling bermakna, Medical card

Bagaimana 10% membawa wonders dalam kehidupan saya. Saya mulakan dengan kad perubatan aka medical card yang unlimited lifetime dan limit tahunan boleh diupgrade. Saya berjaya punya medical card AIA Public Takaful, akhirnya.

Alhamdulillah, sewaktu sakit, saya boleh pilih hospital mana nak warded, bergilir dengan suami jaga anak di hospital, rawatan cepat dan pantas. Claim rawatan pun mudah yang amat.

Itu yang pertama saya buat, tetapi bagaimana ? Dalam pada duit selalu tak cukup, hutang kiri kanan. Saya tetapkan matlamat, tahun 2018 saya mesti berjaya memiliki medical card. Saya mulakan dengan pakej family. Ngam ngam untuk kami 6 beranak. Masa tu payment tak sampai RM400 sebulan.

Bagi menjayakannya, saya cut benda lain. Saya potong budget cuti dari hotel 5 bintang ke homestay. Saya tak bercuti setiap cuti sekolah, saya hanya pilih cuti raya dan hujung tahun.

Saya potong hobi paling saya sayang, window shopping yang akhirnya membawa kepada pembelian barangan yang bukan bukan.

Antara favourite ice-cream, tapi merasalah setahun 2 kali. sumber google.

Saya potong budget junkfood and fastfood. Cut off branded items pada saya dan anak anak. Suami pun berkorban sama. Mula naik motor pi kerja, jimatkan kos.

Selepas 3 tahun saya berjaya upgrade untuk plan education dan hibah . Saya pilih A Life Signature I. Itu target kami suami isteri. Kami sukar nak dapatkan cash cara banyak dan cepat, so ni kaedahnya. Walaupun cash Value tak banyak mana, baik ada dari ada.

Sekarang dah lega sedikit, bab pendidikan dan hibah

If anything happen pada kami, anak anak ada tabungan sendiri, boleh berdikari dan tak perlu menyusahkan orang lain.

Ya saya mulakan.Saya buang tabiat buruk dalam berbelanja, walaupun masih ada lagi.

Kalau anda rasa tak perlu medical card, anda masih ada alternative, hospital kerajaan, just kena banyak BERSABAR untuk mendapatkan rawatan.

Hibah adalah hadiah kepada sesiapa yang kita kehendaki

Tapi hibah atau pampasan bila berlakunya musibah especially bila terjadinya Nauzubillah – cacat kekal menyeluruh atau sakit kritikal ini bagi saya amat amat penting.

Ya, harga masih affordable, mampu milik. Pakej A Life Kasih, serendah RM1.60* sehari.

Pakej yang berbaloi buat anda dan keluarga anda

Jika anda rasa sukar, anda tetapkan matlamat bila nak ada hibah. yang mana jika anda meninggalkan dunia, anda mampu menyediakan paling sedikit RM50,000 atau maksima RM100,000 untuk pasangan dan anak-anak anda.

Janganlah kita membebankan mereka, janganlah kita menyusahkan mereka. Sudahlah mereka dalam kesedihan, kini terpaksa bekerja keras untuk meneruskan hidup.

Anda tentukan, bila nak mula – bila nak start menabung untuk masa depan.

Jika dah ready atau perlu cadangan, hubungi saya kadar segera

www.wasap.my/60164442334/AIA

https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc