Kesan tidak jujur membawa pelbagai efek, nak tak nak ketika #covid19, menyerang. Atas sebab inilah, orang yang tidak berdosa terkesan sama.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/667194/covid-19-sembunyi-maklumat-kesihatan-jejas-keselamatan-petugas

KKM telah menggariskan panduan tertentu dalam menangani pandemik ini, tapi masih ada segelintir yang ingkar.

COVID-19 (Infografik)
Langkah Pencegahan oleh KKM Sumber

Kenapa? Takut mungkin atau mereka ini kurang kasih sayang. Jujurnya, saya juga marah dan kecewa dengan golongan sebegini. Anda memperjudikan nyawa orang lain. Bayangkan, kerana anda, ada yang kehilangan tempat bergantung, kehilangan mereka yang disayangi. Mampukah anda hidup dalam seribu penyesalan? Atau anda memang tiada perasaan.

Hidup ini penuh dengan karma atau balasan. Percayalah, mereka yang terkena penyakit ini disebabkan anda tidak peduli akan membuatkan mereka mengadu dan berdoa pada tuhan. Sesungguhnya, doa orang yang teraniaya tiada hijab!

187 Best Malay/Islamic Quotes images in 2020 | Islamic quotes ...
Doa mereka ini, langsung terangkat ke langit : Sumber

Kluster itu dan ini seperti yang diumumkan oleh KKM, sebenarnya menakutkan kita. Betapa musuh yang tidak dapat dilihat membuatkan kita semakin bimbang, bimbangkan masa depan kita dan waris kita. Bimbangkan kerjaya kita dan sebagainya.

Jujur kerana ia melibatkan nyawa orang lain Sumber

Walaupun, kerajaan umumkan pelbagai bantuan untuk membantu sektor korporat dan SME, bukan ini yang kita mahu. Kita masih mahu berusaha dengan kudrat. Tapi akan daya, pandemik ini kesannya semakin menakutkan jika tidak di bendung kerana ia menjejaskan ekonomi dunia.

Morotarium juga diberikan kepada rakyat malaysia agar segala pembayaran hutang di extend dan ditangguhkan selepas 6 bulan. Tujuannya adalah untuk menggalakkan kita membaik pulih ekonomi tempatan, membantu sektor korporat dan SME Malaysia.

Moratorium is automatic, says Bank Negara

Akan tetapi sebenarnya ia juga membuka peluang untuk kita sedar akan kepentingan CASH atau WANG TUNAI. Adakanlah wang simpanan kecemasan.

Simpanlah, kita pasti akan menggunakannya bila tiba masanya

Saya tak minta anda ikat perut dan simpan semuanya, simpanlah anggaran 3 ke 6 bulan gaji. Stopkan segala niat nak membeli yang bukan keperluan (termasuk saya), berbuka puasa kat hotel, berbelanja mewah dan sebagainya.

Ceh, tinggal tulang jer, sekali sekala ok lah kan?

Buat masa sekarang ini bukan masanya, yang golangan B40, M40 dan T20- semuanya terkesan. Tak banyak pasti sedikit. Business akan merudum dan business berkonsep era marketing digital akan terus ke hadapan.

Kemenjadiaan e-commerce

Kita juga harus jujur dalam membedah siasat kewangan kita. Adakah kita punya cukup simpanan kecemasan, wang terkejut tegempar? Atau aset mudah cair? Atau apa jua simpanan jika berlakunya musibah lain?

Kita bekerja siang malam, kita kerja kuat tapi apakah dana kecemasan kita mencukupi? Jadinya, dalam pada kita perlu mencari rezeki, kita dakan perlindungan buat diri kita sama.

Bagaimana? Bukan dengan silat atau ilmu hitam. Akan tetapi dengan perlindungan kewangan.

Komitmen ini adalah untuk masa hadapan anda

Anda sudah nampak betapa sukarnya kehidupan bila anda sukar untuk berkerja, sukarnya hidup bila simpanan sedikit dan anda punya tanggungjawab yang perlu di pikul.

Izinkan saya menberi satu solusi. Bagaimana jika anda mengambil pelan #Hibah dai AIA Public Takaful. Tidak mahal, harga mampu milik.

Harga adalah tertakluk pada umur, pekerjaan dan merokok atau tidak

Ya, hubungi saya untuk kita berbincang, tentang dana kecemasan anda. Insyallah, ada penyelesaian buat anda dan keluarga anda.

www.wasap.my/60164442334/AIA

https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc