YA, KITA BEKERJA KERANA IA PUNCA REZEKI KITA
Kita bekerja kerana ia ibadah dan demi untuk meneruskan kelangsungan hidup. Memastikan anak-anak dan isteri dapat menjalani kehidupan dengan baik, cukup makan dan pakainya.Jika berkemampuan, kita inginkan yang terbaik untuk waris kita.

Atas sebab itu lah, kita berusaha kuat sangat. Kita tahu dengan pendidikan dan akhlak yang baik, pasti anak –anak kita berjaya, insyallah. Maka kita berusaha double tripple kerja – untuk membolehkan waris kita mempunyai pendidikan yang terbaik.

Impian kita boleh menjadi kenyataan

Sedar tidak sedar, kos pendidikan semakin meningkat selari dengan kos sara hidup. Pastinya kita sedar, tak semua layak mendapat bantuan ‘scholarship’ atau biasiswa, kerana keutamaan adalah dari mereka yang kurang berkemampuan.

Kita juga bakal terkesan nanti. Sumber

Penjawat awam, pula tidak semua mampu membayar kos pelajaran anak –anak, sudahnya anak-anak kita di ajar berhutang dari umur yang cukup muda demi membolehkan mereka menyambung pelajaran di universiti awam mahupun swasta. Dan lebih malang lagi , jika kita gagal menyediakan simpanan yang mencukupi untuk mereka.

Kriteria kelayakan pinjaman PTPTN. sumber

YA, kita dah bekerja selama 10 tahun. Akan tetapi adakah kita punya wang mencukupi untuk mereka untuk meneruskan pembelajaran dan untuk pasangan kita meneruskan hidup yang penuh pancaroba, seandainya musibah menimpa kita – ketua keluarga?

Membaca berita ini pun hati kita dah tersentuh, jika….

Kita punya protection, tapi bukan income protection sebenar. Mengikut kajian LIAM- 90% rakyat Malaysia tidak mempunyai perlindungan yang mencukupi. Mana mungkin RM10,000 cukup untuk diwarisi kepada keluarga, nak tak nak dengan zaman yang terlalu mencabar.

Maka semaklah polisi kita : Sumber

Sepatutnya, kita fahami keperluan kewangan kita. Kita harus mempunyai perlindungan pendapatan atau bahasa mudah simpanan kecemasan.

Apa itu simpanan kecemasan – Sekurang-kurangnya kita harus mempunyai perlindungan gaji bersamaan 10 tahun gaji kita.


Contoh: RM4,000 x 12 x 10 = RM480,000

Seorang penjawat awam yang bergaji RM4,000 perlu ada takaful hayat (income protection) yang boleh menyediakan pampasan sebanyak RM480,000. Malangnya,. Kita alpa bahagian ini. Kita tidak semak polisi kita, sebenarnya ia harus disemak setiap 5 tahun.

“Sesungguhnya kamu meninggalkan waris dalam keadaan kaya adalah lebih baik daripada meninggalkan mereka menjadi beban yang meminta-minta daripada orang ramai”, (Malik, Al-Bukhari)

Solusinya adalah dengan perlindungan kewangan -A Life Legasi I. Jika anda berusia 30 tahun, tidak merokok, seorang guru, Sumbangan yang boleh anda bayar untuk mendapatkan perlindungan gaji bernilai RM500,000 adalah kurang RM250 sebulan, disamping manfaat yang lain seperti:

    Kematian Semulajadi: RM500,000
    Hilang Upaya Menyeluruh Kekal: RM500,000
    Kematian akibat kemalangan : RM1,000,000
    Kematian Semasa Haji/Umrah: RM1,000,000
    Kematian Kemalangan kenderaan awam: RM1,500,000
    Kematian bencana alam: RM3,000,000

Jika, ini masih diluar kemampuan, AIA PUBLIC TAKAFUL juga punya pakej yang lebih rendah, umur yang sama kurang RM50 sebulan untuk perlindungan minima RM50,000.

Pakej Mampu milik

Jika anda berminat untuk menyemak polisi anda, mendapatkan sebutharga untuk pelan hibah atau income protection hubungi saya di

www.wasap.my/60164442334/AIA