Kita selalu terbaca di dada akhbar mengenai kos perubatan dan masalah kehidupan apabila disahkan mengidap kanser. Ada yang kehilangan kerja, ada yang mengalami trauma yang hebat dan sebagainya.

This is real Sumber

Percaya atau tidak, bila ke satu-satu penyakit berat menimpa, masalah mula timbul. Tak pun amik contoh, kita demam. Badan pening, nak berjalan tak larat, nak kena pi klinik, terima rawatan. Banyak masa akan digunakan.

Same goes with covid19 thing, when it strike Malaysian, semua tak boleh buat apa-apa, just kita terpaksa melalui PKP /RMO as per now PKP fasa 3.

Banyak yang kita tahu tentang covid19, termasuk punca dan kaedah rawatan, termasuk bab bayar loan kat bank, penagguhan takaful dan sebagainya.

Sedar tak sedar, kita terlupa akan masalah ekonomi kerana kebanyakan dari kita pikirkan ekonomi kita. Padahal dunia luar sedang mengalamai pelbagai isu kesihatan, ekonomi dan macam-macam lagi

Banyak yang dah mula mengganggur . Sumber

Apa akan jadi jika syarikat yang kita mengalami masalah dan terkesan dengan keadaan ini?

Alhamdulillah, sukar untuk kita diberhentikan dengan tiba-tiba kerana ada Akta Buruh dan sebagainya. Akan tetapi beberapa kelebihan syarikat boleh diberhentikan.

Antaranya, rawatan perubatan. Nampak remeh bukan? Sebelum ni kita minta company tanggung rawatan perubatan kita. Segala macam syarikat tanggung, siap package keluarga lagi. Alhamdulillah bukan?

Apa akan jadi pabila kelebihan ini ditamatkan atau dibatalkan?

  1. Rawatan bukan lagi ditanggung beres Segala macam kos rawatan kita yang kena keluarkan, bukan lagi menggunakan wang syarikat. Alhamdulillah, jika kita masih ada simpanan, boleh lah dibuat guna untuk belanja rawatan. Jika sebaliknya? Jenuh!
  2. Dah ada penyakit kritikal Katakan semasa anda berkhidmat dengan syarikat anda, anda dah biasa terima rawatan darah tinggi, diabetik atau mana-mana penyakit kritikal. Akan tetapi, setelah syarikat menamatkan bab kebajikan, rawatan, sukar untuk anda mendapatkan rawatan dengan mana-mana syarikat takaful.

Makanya, cuba anda imagine jika (nauzubillah) ini berlaku pada anda atau orang yang anda kenali bagaimana?

Anda sanggup melihat mereka kehilangan tempat bergantung, hutang keliling pinggang atau adakah anda sanggup menyara mereka yang anda kenal selamanya?

Jika anda ada komitmen, begitu juga insan lain. Justeru, bagaimana?

Sanggupkah kita berbelanja sebanyak ini?

Demi kos rawatan ini, kita maybe kehilangan segala aset yang kita ada- rumah, kereta, tanah, barang kemas, tanah dan sebagainya. Bayangkan, berapa banyak dan masa kita gunakan untuk mengumpulkan harta dunia ini? Selagi hayat dikandung badan mungkin?

Anda tahu apa ertinya kehilangan orang yang tersayang ? Hilang handphone pun dah kita panik, handphone takde line or internet pun kita risau, inikan pula yang tersayang.

Nak tak nak, kita still memerlukan wang untuk memudahkan segala proses rawatan. Memang ada NGO yang bantu, soalnya, sanggupkah anda menunggu? Sanggupkah anda menahan sakit atau melihat yang tersayang menderita? Tergamakkah?

Jadinya, saya nak kongsikan sesuatu. Insyallah boleh membantu saat anda kehilangan kerja asbab penyakit, yang mana sedikit banyak boleh membantu anda dari segi kewangan.

Ia bukan MLM mahupun pelaburan yang tidak patuh syariah. Ia merupakan satu pelaburan masa hadapan – pelaburan hari ini untuk masa depan.

Kita bukan Nujum Pak Belalang atau dukun yang boleh predict bila dan bagaimana kita akan sakit atau ditimpa musibah.

Dengan pelaburan yang tepat anda kurang serabut memikirkan masalah anda.

Jalan terbaik adalah menyediakan perlindungan. Ya sediakan payung sebelum hujan. Agar kita tidak serabut kemudian hari. Perlindungan yang bagaimana?

A Life Kasih Famili

Package pelan ini dikeluarkan oleh AIA Public Takaful. Pelan yang saya agak berbaloi. Dalam masa yang singkat anda dapat mengumpulkan minima RM50,000 tanpa perlu mengeluarkan budget yang besar

Kurang RM100 sebulan, ada dah menyediakan tabungan kecemasan.

Jadinya, buat masa sekarang, ya kita harus mementingkan keperluan dari kehendak. Bukannya seperti dahulu, kita beli atau belanja apa yang kita suka.

Ekonomi makin tidak stabil, penggangguran bertambah dari hari ke hari. Peluang pekerjaan juga tidak sebanyak dahulu kerana ia telah di digitalkan. Banyak rakan-rakan kita kehilangan kerja, paling sedih graduan.

Kadar penggangguran di Malaysia sebelum Covid 19 membuat pandemik

Bantulah diri anda agar anda boleh membantu keluarga dan diri anda sendiri. Malang tidak berbau. Walau dimana sahaja kita berada, musibah atau kebaikan pasti akan berlaku. Hanya dengan ‘kun-fayakun’ maka jadilah ia.

Kita buat persediaan buat dri kita dan mereka yang kita sayang. Tidak adilkan, kita yang sakit kenapa mereka juga harus berasa sakit.

Jika anda inginkan sebarang nasihat, atau semakan polisi insurance atau takaful anda, hubungilah saya. Insyallah, saya membantu sehabis baik.

www.wasap.my/60164442334/AIA

https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc