Bunyi cam happening, tapi kita kurang paham. Baik saya kupas bahasa mudah. Cara hidup baru atau gaya hidup baru.

Bagi saya sebenarnya generasi muda dah banyak apply THE NEW NORM ni. Perasan tak golongan muda dah apply benda ni. Kelulusan akademik lain, kerja lain. Versatile I would say.

Berbudi pada tanah – sumber

They learnt to survive, tak harap gaji bulanan. Mereka tahu apa yang mereka nak dan berani mencari peluang. Bagi saya ini the new norm. Mereka tidak lagi mengharapkan bantuan secara TOTAL, mereka bergerak dengan ilmu dan kemahiran.

Bantuan tidak salah, tetapi tidak perlu bergantung sepenuhnya. Dengan bantuan kita mencari pekuang, teroka yang baru. Tahu tak Covid19 menutup pelbagai peluang dan membuka banyak ruang baru?

Banyak kelas online dijalankan secara percuma, banyak bantuan untuk mereka yang terkesan – semuanya untuk kita memulakan hidup baru- Ke arah new norm

Platform online : Sumber

Bahkan pendidkan juga berubah, cikgu cikgu dah guna platform baru untuk mengajar- ONLINE LEARNING. Anak anak saya oun terkesan…waktu pagi penuh masa dengan kelas.

Maybe lepas ni pelajar kita bawa ipad sorang sebikik ke sekolah

Kita jga didedahkan dengan keadaan ekonomi dunia, banyak sektor pekerjaan yang slowdown, yang cut cost, yang buat pelbagai cara untuk survive.

Ada yang mula buat business online, dari bidang perabot, lari buat business makan-makan siap ada kedai runcit online dan sebagainya. Kita adopt and adapt.

Macam kami dalam bidang takaful, dulu kalau nak jumpa clients mesti ada sesi makan makan.

Makan dan appoinment bepisah tiada

Tapi sebab the new normal, Bank Negara Malaysia (BNM) mengizinkan polisi lulus melalui non F2F meeting. Semua online. Setiap syarikat takaful ada kaedahnya tersendiri mengikut guideline BNM.

Tapi ada antara kita masih biasa, tidak boleh terima new norm ni. Masih enggan berubah. Anda pernah dengar kisah NOKIA?

Kita belajar sesuatu kan ?- Sumber

Mahu atau tidak, suka tau tidak – Ia sedang berlaku. yang tua atau muda terpaksa adopt and adapt. PKP dan RMO membolehkan kita belajar dan mula berubah sevara perlahan-lahan untuk kebaikan kita.

Yang mana dahulu kita tak peduli mengenai saving, sekarang dah mula peduli. Yang mana kurang yakin akan perlindungan kewangan, sekarang dah perasan kepentingannya.

Anda pula bagaimana? Apa pilihan anda? Tepuk dada tanya selera.

Jika anda ingin memulakan perlindungan kewangan mahupun kesihatan, ini adalah masanya.

Hubungi saya IDAYU di talian 0164442334

www.wasap.my/60164442334/AIA

https://idayuahmad.typeform.com/to/zTi4Wc